Слово до слова – зложиться мова

Загальношкільна лінійка «Квітни, мово наша рідна!»

«Мово рідна! В тобі мудрість віків, і пам’ять тисячоліть, і зойк матерів у годину лиху, і переможний гук лицарів у днину побідну, і пісня серця дівочого в коханні своїм, і крик новонародженого в тобі, мові, неосяжна душа народу – його щирість і щедрість, радощі й печалі, його труд і піт, і кров і сміх, і безсмертя його»

С. Плачинда

У Руськополянській ЗОШ №2 свято – День писемності і мови. Щорічно культурна, освітянська і наукова громадськість України відзначає цей день 9 листопада не випадково. За церковним календарем цього дня вшановується пам’ять творця писемності історії Київської Русі, речника «братолюбія і злагоди» – Нестора Літописця.

Розпочався святковий день із загальношкільної лінійки під девізом «Квітни, мово наша рідна!». Зі словами привітання любові до української мови звернулись одинадцятикласники, які підготували інформ-досьє «Історія української мови». Коридори та класи заздалегідь декоровані в національному стилі. Особливо постаралися учні сьомого класу на чолі з Тіною Деркач, які виготовили куточок рідної мови. Закликали правильно вживати слова плакати-нагадування «Говори українською».

За традицією, у цей день відбувся 1 етап Міжнародного конкурсу з української мови імені П. Яцика, в якому взяло участь 160 знавців рідного слова. На першому уроці учні писали диктант «Подорож у царство мови».

Для учнів 3-4 класів було організовано мовний лекторій «Мово моя калинова», у 8-10 класах проведено інтелектуальну гру «Кращий знавець української мови», де учні могли продемонструвати не тільки знання української мови, а й прояви кмітливості та виявити спостережливість.

Шестикласники привітно запросили молодших школярів до участі в експрес-грі «З рідним словом міцніє держава», де намагалися прилучити школярів до джерел національної історії та культури. (Вчитель П’ятун К.І.) Кожен у цей день долучився до акції «Я – українець».

Хорошим завершенням Дня писемності стало мовне свято «Слово до слова – зложиться мова» (7 клас, вч. Шендрик В.І.), до його підготовки і проведення долучились не тільки вчителі, а й батьки учнів. Приємно, що наші діти шанують рідне слово, поважають корінь роду українського, проявляють патріотизм.

Голова методоб’єднання суспільно-гуманітарного циклу Шендрик В.І.

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Фотогалерея

Руськополянський ЗЗСО І-ІІІ ступенів №2

вул. Старшини Єпіфанова, 1/2, с. Руська Поляна, Черкаський район, Черкаська область,
19602
Україна

Дата останньої зміни 26 Квітня 2024

Цей сайт безкоштовний!